Geen verlaging van het pensioen bij verzekerde regelingen

Geplaatst op : 2 april 2012
De pensioenen worden niet verlaagd, als uw pensioenregeling is ondergebracht bij een verzekeringsmaatschappij. Veel pensioenfondsen hebben een verlaging van de pensioenen aangekondigd voor het jaar 2013. De mogelijke verlaging van het pensioen geldt alleen als een pensioenregeling loopt bij een pensioenfonds.

103 Pensioenfondsen gaan mogelijk in 2013 het pensioen van gepensioneerden en deelnemers verlagen. Wat de pensioenfondsen met name parten speelt is de lage rente. In totaal raakt dit 7,5 miljoen deelnemers en gepensioneerden. Verlaging van het pensioen gaat niet door bij fondsen waarmee het eind 2012 financieel beter gaat. Acht kleinere pensioenfondsen verlagen reeds in 2012 de pensioenen.

Als de pensioenregeling wordt uitgevoerd door een verzekeraar, dan kan het pensioen niet worden verlaagd. Nadelige gevolgen van de lage rente komen bij verzekerde regelingen voor rekening van de verzekeraar. Uw werknemers en gepensioneerden krijgen dus niet te maken met een directe verlaging van hun pensioen.

Bij beschikbare premieregelingen ligt het beleggingsrisico tijdens het opbouwen van het pensioen wel bij de werknemer. Het kan dan zijn dat de werknemer een lager belegd kapitaal opbouwt en daar een lager pensioen voor aankoopt. De pensioenuitkering kan daarna wederom niet gekort worden door de verzekeraar.


Neem nu contact met ons op


Dit artikel was onderdeel van de HR nieuwsbrief van april 2012 (Editie 1)

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: