Graven in de grond? Zijn de tekeningen van de netbeheerder nog actueel?

Geplaatst op : 1 april 2012

Onder de Nederlandse grond ligt maar liefst 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen. Schade daaraan is zo ontstaan. Daarom doet u als grondroerder een graafmelding bij het Kadaster voordat u gaat graven. De netbeheerder moet u vervolgens kaartmateriaal leveren. Maar is dat wel altijd actueel? Let vooral goed op wanneer de netbeheerder in de buurt van uw werk bezig is.

Een graafmelding bij het Kadaster doet u minimaal drie en maximaal twintig dagen voordat u begint met uw graafwerkzaamheden. In principe heeft de netbeheerder daarna enkele dagen om uw kaartmateriaal en informatie over de ligging van de kabels en leidingen toe te sturen. Het kan echter voorkomen dat de netbeheerder nieuwe of bestaande kabels of leidingen aan het (ver)leggen is in de buurt van uw werk. Grote kans dat deze wijzigingen nog niet op uw tekeningen staan.

Revisietekeningen
De netbeheerder heeft dan de plicht u actief te informeren. Als het goed is, stuurt hij u dan revisietekeningen toe, zodat u werkt met de meest actuele gegevens. Maar wat als de netbeheerder niet reageert op uw melding? U kunt niet zo maar beginnen met graven. Uw opdrachtgever kan u overigens nooit verplichten toch al te beginnen; hij moet volgens de wet zorgen dat u de graafwerkzaamheden op zorgvuldige wijze kunt verrichten.

Geen reactie van de netbeheerder? Wat nu?
Hoort u niets van de netbeheerder, maar bent u wel op de hoogte van de aanpassingen, bijvoorbeeld via een bouwoverleg? Dan dient u contact op te nemen met de netbeheerder en te vragen hoe het precies zit. Hiermee voorkomt u schade en onnodige discussie.

Meer informatie
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Wij voorzien u graag van een handige notitie waarin de algemene spelregels duidelijk staan beschreven. Bel de Bouwend Nederland Helpdesk WION-schaden voor meer informatie. De helpdesk is op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur bereikbaar via 020 - 301 86 27. Of stuur een e-mail naar wionhelpdesk@meeus.com.


Dit artikel was onderdeel van de Bouw & Infra nieuwsbrief van april 2012 (Editie 2).

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: