Pinpas minder gebruikt na berichten skimming

Geplaatst op : 10 april 2012
Consumenten betalen minder vaak met hun pinpas op dagen dat er iets in de krant staat over fraude met betaalpassen. Dit blijkt uit recent onderzoek van DNB.

Skimming is een vorm van betaalpasfraude, waarbij criminelen de pinpas kopiëren en op een slinkse wijze de pincode bemachtigen om zo de achterliggende rekening te plunderen. In de periode vóór medio 2007, toen de meeste fraude plaatsvond bij geldautomaten, nam het aantal pinbetalingen met ongeveer 1,5 procent toe op dagen dat hier iets over in de krant stond. Blijkbaar wilden consumenten een bezoek aan een geldautomaat voorkomen.

Na 2007 gingen de berichten steeds vaker over fraude met ticket- en betaalautomaten. Sindsdien hebben alle berichten over skimming een drukkend effect op het gebruik van de pinpas. Het effect van de berichtgeving is wel van korte duur. Alleen op de publicatiedag zelf neemt het aantal pinbetalingen even af.

Ondanks de stijging van het aantal skimmingsincidenten in Nederland, is de kans om slachtoffer te worden nog altijd klein. Zo bedroeg de schade in 2011 ‘slechts’ 0,03 procent van de totale pinomzet.

Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v.

Gelukkig kunt u onze doorlopende reisverzekering online afsluiten en hoeft u hiervoor niet te pinnen.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: