Economische crisis stimuleert spaargedrag

Geplaatst op : 8 augustus 2012

Per maand potten Nederlanders zo’n 2,75 miljard euro op in plaats van dit te besteden aan goederen of diensten. Dat is bijna 83 miljoen euro per dag.

Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Elke dag zetten huishoudens in Nederland gemiddeld meer geld op spaarrekeningen (met variabele rente) of op spaardeposito’s (met vaste rente) bij banken, dan zij opnemen. In de eerste zes maanden van dit jaar is de groei van de spaargelden bij banken inclusief uitgekeerde rente opgelopen tot ruim 15 miljard euro. Vorig jaar steeg in de eerste zes maanden het spaargeld per saldo met 11,8 miljard euro. Een verschil van meer dan drie miljard euro vergeleken met dit jaar.

Dat consumenten meer sparen is een kenmerkend crisisverschijnsel. Consumenten nemen uit voorzorg voor tegenslagen het zekere voor het onzekere en zetten meer geld opzij. Hoewel de spaardrift van de Nederlandse consument vervelend is voor bedrijven, profiteren banken er wel van. Voor hen is het een extra bron van financiering, die stabieler is dan het lenen van andere banken.

Bron: Hofstaete Kennisgroep B.V.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: