40% van de huishoudens heeft te weinig buffer

Geplaatst op : 3 december 2012

Zo'n 20% van de huishoudens heeft geen enkele financiële buffer en nog eens 20% heeft een buffer van minder dan 2000 euro. Dit is volgens het Nibud te weinig. Die vindt dat iedereen minstens 3550 euro aan spaargeld zou moeten hebben.

Het Nibud maakt zich zorgen om de grote groep huishoudens die geen of te weinig geld achter de hand heeft voor het vervangen van de inventaris of het onderhoud van huis en/of auto. Daarnaast ziet het Nibud dat er een groeiende groep spaarders is die nu meer spaargeld heeft dan voor de crisis. Zo had in 2006 de helft van de huizenbezitters minstens 8500 euro op de spaarrekening staan en in 2011 was dat bedrag gestegen naar minstens 17.000 euro.

Het Nibud heeft berekend dat een alleenstaande minstens 3550 euro achter de hand moet hebben, onafhankelijk van het huishoudinkomen. Een echtpaar 4000 euro en een gezin met twee kinderen 5000. Dit bedrag is bedoeld voor de vervanging van de minimale noodzakelijke inventaris, zoals een televisie, koelkast of wasmachine. Hierbij is geen rekening gehouden met het inkomen en levensstijl. Heeft een huishouden bijvoorbeeld ook een auto, dan zou dat bedrag hoger moeten zijn. Toch komt 40% van de huishoudens niet aan dat minimale bedrag van 3550 euro. De meeste mensen wensen echter wel een financiële buffer van 5000 euro.

Zo'n 15% van de huishoudens spaart niet. En 12% heeft zelfs helemaal geen spaarrekening, De meeste huishoudens (40%) sparen onregelmatig, als er geld overblijft of wisselende bedragen. Een kwart spaart een vast bedrag per maand. Gemiddeld leggen deze vaste spaarders 9% van hun maandinkomen iedere maand apart. Het zijn vooral huishoudens met een koopwoning en een inkomen hoger dan 3000 netto per maand die structureel sparen.

Bron: Hofstaete Kennisgroep B.V.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: