Hypotheekadvies niet gratis

Geplaatst op : 20 februari 2012
Van de consumenten die de laatste twee jaar een hypotheek sloten, weet ruim de helft niet hoe hun adviseur wordt betaald.

En meer dan eenderde van hen denkt dat het advies gratis is. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbedrijf IG&H onder woningbezitters met een hypotheek.

Hypotheekadvies was en is niet gratis. Voor zo’n advies zijn we immers vele uren aan het werk met inventariseren, analyseren, uitzoeken, vergelijken en het opstellen van het adviesrapport. Linksom of rechtsom betaalt u altijd voor een hypotheekadvies. Tot nu toe kon dat zijn door provisie (1 tot 2,5 procent) binnen het hypotheekproduct of door een (vast) bedrag te betalen. Vanaf volgend jaar is provisie op hypotheken verboden. Dan mag de geldverstrekker geen advieskosten voor de adviseur in de hypotheek inbouwen. U betaalt ons dan altijd rechtsreeks voor het advies.

Het provisieverbod heeft goede kanten. U weet immers precies wat de hypotheek u netto kost en wat u voor onze advisering betaalt. Ook weet u zeker dat een adviseur geen belang heeft om een bepaalde hypotheek te adviseren: de beloning is voor alle hypotheken gelijk. Het provisieverbod kan ook negatief uitpakken. Sommige mensen schrikken misschien terug voor het adviesbedrag en winnen daardoor geen advies meer in. Het is goed te weten dat een advies u veel geld kan besparen en dat de kosten fiscaal aftrekbaar zijn.

Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v.

Ga voor een goed hypotheekadvies naar Meeùs

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: