Computers straks niet langer aftrekbaar

Geplaatst op : 30 januari 2012
Het kabinet wil de mogelijkheid om scholingskosten af te trekken van de inkomstenbelasting gaan beperken. Computers en randapparatuur zijn daarom als scholingskosten in de toekomst niet langer aftrekbaar.

Alleen cursus-, college- en examengeld, promotiekosten en leer- en beschermingsmiddelen die door de onderwijsinstelling worden verplicht blijven aftrekbaar. De beperking is geregeld in een wetsvoorstel 'Studeren is investeren' van de staatssecretarissen Halbe Zijlstra van Onderwijs en Weekers van Financiën.

Het plan houdt verband met bezuinigingen op de studiebeurs 2012-2013. Het kabinet is bang dat de bezuinigingen teniet worden gedaan doordat werkende masterstudenten uitwijken naar de aftrek scholingskosten.

De Raad van State vraagt zich af waarom dit 'fiscale weglekken' niet alleen de masterstudenten treft maar alle belastingplichtigen. Het kabinet antwoordt dat anders de belastingregels te complex zouden worden. Daarnaast wil het kabinet de oneigenlijke aftrek beperken. Dat geldt voor computers die veel privé worden gebruikt en voor kosten voor levensonderhoud, reisjes en excursies die niet aftrekbaar zijn maar onder een andere noemer toch worden geclaimd.

Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: