Koopwoningen beter betaalbaar voor starters

Geplaatst op : 2 januari 2012
De dalende woningprijzen bieden mogelijkheden voor starters om een woning te kopen tegen geringere financieringslasten. Dat schrijft De Nederlandsche Bank in haar laatste Bulletin van 2011.

De gemiddelde woningprijzen zijn sinds augustus 2008 met circa 10 procent gedaald. De positieve keerzijde hiervan is dat woningzoekende huishoudens voor hetzelfde bedrag een betere woning kunnen kopen. De gemiddelde woningprijs is nu vergelijkbaar met die van begin 2006 terwijl het besteedbare huishoudinkomen hoger is dan toen en de hypotheekrente nu heel laag is.

Sinds 2008 is de betaalbaarheid van woningen jaar op jaar verbeterd. De financieringslasten voor een gemiddelde woning zijn ten opzichte van 2008 door de lagere woningprijs en de lagere hypotheekrente met ruim 18 procent gedaald. Daarbij is nog niet eens rekening gehouden met de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent.

Starters die op zoek zijn naar een koopwoning moeten twee zaken bedenken als ze hun koop nu uitstellen in de hoop op nog lagere woningprijzen: de nu zeer lage hypotheekrente kan weer gaan stijgen en de lagere overdrachtsbelasting geldt slechts tot 1 juli 2012.

Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: