Ondernemers MKB positief over 2012

Geplaatst op : 2 januari 2012
Ondernemers in het MKB kijken met vertrouwen naar 2012. Ze voorzien verdere groei voor hun bedrijf en gaan door met investeren, zo blijkt uit de oudejaarsenquête van BusinessCompleet.nl onder bijna 900 ondernemers.

Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers verwacht dat zijn eigen bedrijf komend jaar (fors) groeit. Slechts 1 op de 9 MKB’ers voorziet krimp of forse krimp. De rest van de ondernemers verwacht dat het bedrijf even groot zal blijven.

Ruim driekwart van de respondenten denkt in 2012 verder te gaan investeren in het eigen bedrijf. Een derde van de ondernemers voorziet meer of veel meer investeringen te zullen doen dan in 2011. Twee derde van de MKB’ers die aangeven te gaan investeren, doen dit met hun eigen geld; 10 procent zal een beroep doen op de bank en 6 procent op privé-investeerders. Subsidies, fondsen en geld van familie of vrienden worden minder vaak aangewend.

Terugblikkend is 2011 geen slecht jaar geweest voor ondernemers. Het antwoord ‘gunstig’ of ‘zeer gunstig’ werd twee keer zo vaak gegeven als het antwoord ‘ongunstig’ of ‘zeer ongunstig’. Het niveau van de omzet, winst en aantal klanten lag hoger dan in 2010 en het personeelsbestand bleef bij de meeste MKB’ers op peil. Wel was 2011 een minder goed jaar dan de MKB’ers aanvankelijk hadden verwacht.

Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v.
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: