Werkgevers kijken naar totaalpakket bij cao

Geplaatst op : 9 januari 2012
Inzetbaarheid, loonkostenbeleid en flexibiliteit. Deze onderwerpen staan centraal bij cao-onderhandelingen in 2012. Dit jaar lopen ruim tweehonderd cao's af.

Aandacht voor arbeidsparticipatie en flexibiliteit is nodig om de gevolgen op te vangen van de economische crisis en van de vergrijzing op de arbeidsmarkt. De werkgevers denken na over maatregelen om ouderen aan het werk te houden en banen voor jonggehandicapten te creëren. Ook scholing en flexibiliteit bij het inzetten van personeel staan hoog op de agenda.

Daarnaast moeten dit jaar de eerste noodzakelijke stappen worden gezet om de pensioenen toekomstbestendig te maken. Vooral door de nieuwe toezichtregels, moeten bedrijven in 2012 meer pensioenpremie afdragen. Gecombineerd met de slechte economische situatie, vinden de werkgeversorganisaties het niet verantwoord om loonkosten meer te laten stijgen dan de prestaties van het bedrijfsleven toelaten. Er moet daarom volgens de werkgevers ook worden nagedacht over flexibele beloningen en over de vraag of loonsverhogingen automatisch en voor elke functie meetellen bij de pensioenopbouw.

Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: