Gemakkelijker investeren in opkomende landen

Geplaatst op : 23 juli 2012
Mkb-ers die willen investeren in opkomende markten, krijgen steun van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I)

Mkb-ers die kansen zien in China, India, Vietnam, Colombia of Zuid-Afrika kunnen sinds 15 juli 2012 gebruikmaken van een co-financieringsfaciliteit van het ministerie van EL&I. Deze faciliteit heet Finance for International Business (FIB). Met de FIB verstrekt het ministerie 35 procent van het financieringsbedrag in de vorm van een lening. Voor deze lening worden geen zekerheden gevraagd. De overige 65 procent komt van externe professionele financiers. Het maximaal te lenen bedrag dat door de staat wordt verstrekt is 875.000 euro.

Een veel voorkomend knelpunt voor ondernemers bij het investeren in opkomende markten is de beschikbaarheid van financiering. Banken en andere kapitaalverschaffers kunnen terughoudend zijn om investeringen in opkomende markten zoals China en India te financieren. Dit geldt nog sterker voor zogeheten transitielanden als Vietnam, Zuid-Afrika en Colombia. Kapitaalverschaffers beschouwen deze markten vaak als te risicovol. Daarnaast hebben lokale financiers veelal te weinig inzicht in de Nederlandse bedrijven waardoor ook lokale financiering van een investering niet tot stand komt.

Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v.
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: