Lichte omzetgroei detailhandel

Geplaatst op : 16 juli 2012
In mei heeft de detailhandel 1,6 procent meer omzet behaald dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen kwamen 1,8 procent hoger uit, het volume kromp 0,2 procent.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen ging met ongeveer 6 procent omhoog. Deze groei is volledig te danken aan de omzettoename van 7 procent bij de supermarkten. De cijfers zijn sterk beïnvloed door het koopdageffect. Na correctie hiervoor was de omzet van de supermarkten bijna 2 procent hoger dan vorig jaar.

Non-foodwinkels noteerden ondanks het positieve koopdageffect een omzetafname van circa 1 procent. Winkels in woninginrichtingartikelen, doe-het-zelfwinkels en textielsupermarkten behaalden in mei minder omzet dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook winkels in bovenkleding, winkels in huishoudelijke artikelen en drogisterijen lieten in mei een omzettoename zien. De winkels in consumentenelektronica wisten de omzetgroei van april vast te houden. De postorderbedrijven en internetwinkels boekten in mei bijna 8 procent meer omzet dan in mei vorig jaar. Daarentegen leverden tankstations, ondanks de hogere brandstofprijzen, 1 procent omzet in.

De export groeide in mei met 9 procent. De sterke groei van zowel de in- als de uitvoer komt vooral door de toegenomen handel in minerale brandstoffen. Voor juli verwacht het CBS overigens verslechtering van dit beeld. Volgens de Exportradar zijn de omstandigheden voor de export zijn de laatste maanden verslechterd.

Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: