Steeds meer valse e-mails

Geplaatst op : 16 juli 2012
De Belastingdienst waarschuwt voor valse e-mails die afkomstig lijken te zijn van banken. Bij de belastingtelefoon zijn al enkele tientallen meldingen binnengekomen. De valse e-mails zouden afkomstig zijn van ABN AMRO, Rabobank en ING. De Belastingdienst sluit niet uit dat er ook valse e-mails namens andere banken zijn verzonden. In de mails staat bijvoorbeeld dat de rekening door de bank wordt geblokkeerd in opdracht van de Belastingdienst. Om het probleem op te lossen moet de rekeninghouder dan bepaalde bankgegevens doorgeven.

Toch blijken de meeste valse e-mails te worden verzonden uit naam van incassobureaus. In de afgelopen drie weken zochten 32.000 mensen hulp op de website van De Fraudehelpdesk (FHD). Al die mensen hadden hetzelfde probleem. Ze ontvingen een e-mail namens een incassobedrijf omdat ze nog ergens een bedrag niet zouden hebben betaald. In de berichten worden mensen soms met dreigende taal gemaand te betalen. De hoogte van de neprekeningen verschilt nogal. De bedragen variëren van enkele tientallen tot vele duizenden euro's.

Internetfraude in het betalingsverkeer, met name door 'phishing', neemt flink toe. Vorig jaar ging het om 35 miljoen euro, ruim drie keer zo veel als in 2010.


Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v.
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: