Verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. Wat betekent dit voor u?

Geplaatst op : 2 juli 2012
U krijgt al in 2013 te maken met een verhoging van de pensioenleeftijd. Hiermee is de Eerste Kamer op 10 juli akkoord gegaan. Deze nieuwe wet komt uit het Lenteakkoord dat in mei gesloten is tussen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks. De nieuwe wet vervangt de eerdere plannen over verhoging van de pensioenleeftijd.

AOW
De AOW-leeftijd gaat vanaf 2013 omhoog, eerst 3 jaar 1 maand, daarna 3 jaar 2 maanden, en in 2019 nog eens 3 maanden. De AOW-leeftijd is dan 66 jaar in 2019. Vervolgens stijgt de AOW-leeftijd 4 jaar lang 3 maanden per jaar, zodat deze per 2023 op 67 jaar staat.

Er komt een voorschotregeling voor de jaren 2013, 2014 en 2015. Mensen die 65 jaar worden, kunnen hiermee de periode tot de AOW-datum financieel overbruggen. Het voorschot moeten zij vervolgens in maximaal 1,5 jaar terugbetalen.

Een mogelijkheid om de AOW te vervroegen of uit te stellen is niet opgenomen in de nieuwe wet. De (extra) verhoging van de AOW van 2013 tot 2018 met 0,6% per jaar komt te vervallen.

Pensioen van de werkgever
Uw pensioenregeling gaat veranderen. De pensioenrichtleeftijd gaat op 1 januari 2014 naar 67 jaar. Op dezelfde datum wordt de fiscale ruimte voor pensioen verkleind. Het maximale opbouwpercentage voor eindloon gaat van 2% naar 1,9%. En voor middelloon van 2,25% naar 2,15%.

Heeft u een beschikbare premieregeling? Ook dan heeft u met de aanpassingen te maken. De premiestaffels worden voor alle leeftijdscategorieën lager. En er komt een nieuwe categorie: 65 – 67 jaar.

Status
De maatregelen zijn definitief nu de wet is aangenomen door de Eerste Kamer. In september zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het kan zijn dat er dan een regeerakkoord komt waarin sommige maatregelen weer worden gewijzigd. Het terugdraaien van de verhoging van de pensioenleeftijd na de verkiezingen is naar onze mening zeer onwaarschijnlijk.

Vervolg
U mag verwachten dat uw verzekeraar een voorstel gaat doen. Dit voorstel volgt over enige tijd. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen en kijken graag samen met u naar wat het concreet voor u betekent. En uiteraard kunt u ons inschakelen voor een advies op maat.


Neem nu contact met ons op


Dit artikel was onderdeel van de Zakelijke nieuwsbrief van juli 2012 (Editie 2)

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: