Hoger hypotheekbedrag voor energiezuinige woningen

Geplaatst op : 26 maart 2012
Eigenaren van energieneutrale woningen hebben een lagere energierekening en daarom kunnen zij een hogere hypotheek dragen. Het budgetinstituut Nibud zocht uit dat eigenwoningbezitters gemiddeld 15.500 euro meer zouden moeten kunnen lenen.

Voor een woning met energiebesparende voorzieningen is binnen de Gedragscode Hypothecaire Financieringen, de normen waarop banken en verzekeraars het maximale hypotheekbedrag baseren, een extra hypotheek al mogelijk. Dit bedrag varieert van 3.500 euro voor een woning met een A-label tot 8.000 euro voor een woning met een A++-label. Overigens verstrekken volgens Vereniging Eigen Huis lang niet alle banken deze extra leningen.

In opdracht van Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) onderzocht Nibud of het op basis van de gedragscode mogelijk is om eigenaren van energieneutrale woningen extra financiering toe te kennen. Daaruit bleek dat een extra financiering van gemiddeld zo’n 15 duizend euro mogelijk moet zijn ten opzichte van een hypotheek met een energielabel C. Maakt een koper een energieverslindend huis energieneutraal, dan kan hij de lasten van een extra hypotheek van 29.000 euro dragen. Het Nibud vindt dan ook dat banken verantwoord hogere leningen kunnen verstrekken aan eigenaren van energiezuinige huizen.

Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v.

Ga voor een goed hypotheekadvies naar Meeùs

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: