Betalingsachterstanden lopen op

Geplaatst op : 14 mei 2012
Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven heeft last van achterstallige betalingen. Dat blijkt uit onderzoek van Intrum Justitia naar ontwikkelingen in betaalgedrag.

Belangrijkste oorzaak hiervan is de financiële situatie van de consument. Bijna 9 van de 10 ondervraagden gaf als belangrijkste argument dat hun klanten financiële problemen hebben. Wel voldoen debiteuren gemiddeld iets sneller hun rekeningen. In 2011 werd 56 procent van de vorderingen binnen 30 dagen voldaan; in 2010 was dat nog 55 procent.

Van de debiteuren deed 1 op de 3 er 31 tot 90 dagen over om rekeningen te betalen. In 1 op de 10 gevallen duurde dat langer dan 3 maanden. Vooral de overheid vertoont beter betaalgedrag. Consumenten betaalden een dag sneller. Bedrijven deden er juist een dag langer over.

Een derde van de ondernemers zegt dat slecht betaalgedrag en de recessie een rem op de bedrijfsgroei veroorzaken. Bijna de helft verwacht dat deze situatie het komende jaar zal verslechteren. Het late betalen van klanten komt volgens de ondernemingen door financiële problemen. In ruim driekwart van de gevallen wordt er volgens hen opzettelijk te laat betaald.

Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v.
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: