Ontslagrecht wordt soepeler

Geplaatst op : 29 mei 2012
Het ontslagrecht wordt in 2014 aanzienlijk soepeler. Bedrijven kunnen gemakkelijker een werknemer ontslaan tegen een lagere ontslagvergoeding. Tenminste, als het akkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie doorgaat.

Volgens het akkoord wordt het ontslag straks achteraf getoetst en niet vooraf. Hierdoor hoeft een bedrijf geen toestemming meer te vragen aan het UWV of de kantonrechter om het dienstverband met een werknemer te beëindigen. De ontslagen werknemer kan na een hoorprocedure in het bedrijf naar de rechter stappen als hij of zij het niet met het ontslag eens is.

De nieuwe aanpak moet de ontslagprocedure versnellen en goedkoper maken voor bedrijven. Nu kent de kantonrechter bij ontslag een vergoeding toe gebaseerd op dienstverband en leeftijd. Het gaat dan om hoge bedragen. In de nieuwe situatie is de ontslagvergoeding beperkt tot een kwart maandsalaris per gewerkt jaar, met een maximum van een half jaarsalaris. Dat geld kan worden ingezet voor scholing of hulp bij het vinden van een nieuwe baan.

Tegenover de ontslagversoepeling staat wel een extra kostenpost: de werkgever moet namelijk de kosten van de eerste zes maanden van de WW-uitkering betalen.

Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v.
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: