Werkgever geen inzage in medisch dossier

Geplaatst op : 1 mei 2012
Werkgevers mogen het medisch dossier van een zieke werknemer niet inzien. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld.

Werkgevers stellen dat zij het dossier van de werknemer moeten kunnen inzien om een beslissing over arbeidsongeschiktheid te kunnen aanvechten. Anderen, waaronder artsen, zeggen dat een inzagerecht de privacy van de werknemer en het medisch beroepsgeheim schendt. Over deze vraag zijn in Nederland talloze procedures gevoerd.

Het Europees Hof heeft nu duidelijk gemaakt dat de werkgever geen recht heeft op inzage van het dossier van de werknemer, als de werkgever de mogelijkheid heeft de rechter te verzoeken een onafhankelijk arts naar het dossier te laten kijken. Het Europees Hof vindt de privacy van de patiënt en het medisch beroepsgeheim dusdanig belangrijk, dat het recht op een eerlijk proces van de werkgever een beperking moet ondergaan. De beslissing betekent dat werkgevers in Nederland niet langer kunnen stellen dat de Medische besluitenregeling hun onvoldoende rechtsbescherming biedt.

Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v.
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: