Kabinet wil kosten restschuld aftrekbaar maken

Geplaatst op : 12 november 2012

Wie zijn huis verkoopt en met een restschuld blijft zitten, kan de kosten voor de lening en de rente maximaal 5 jaar aftrekken van de belasting. Dit voorstel ligt bij de Tweede Kamer.

De regel geldt voor restschulden die ontstaan tussen 2013 en 2018. De restschuld hoeft niet te worden afgelost, maar omdat de aftrek maar 5 jaar geldt, is aflossen wel verstandig. Ook mensen die na de verkoop van hun huis gaan huren, mogen de kosten en rente van hun restschuld aftrekken.

Een restschuld ontstaat als de hypotheek bij verkoop hoger is dan de verkoopprijs. Volgens de Vereniging Eigen Huis is dat al het geval bij 1 op de 6 koophuizen. Mensen die verwachten met een restschuld te blijven zitten, besluiten vaak om niet te verhuizen. Dat is een van de redenen waarom de huizenmarkt vastzit.

Door de regels aan te passen hoopt het kabinet de doorstroming in de huizenmarkt te bevorderen. Er wordt voor de maatregel in 2014 ongeveer 1 miljoen euro vrijgemaakt, in de jaren daarna is dat telkens 2 miljoen euro.

Bron: Hofstaete Kennisgroep B.V.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: