Nieuw: Werknemers Schade Verzekering

Geplaatst op : 29 november 2012

Een werknemer trapt tijdens een zakelijke rit per ongeluk op het gaspedaal in plaats van op het rempedaal. Hij veroorzaakt een ongeval. Goede kans dat uw zorgplicht niet van toepassing is en dat de werknemer u niet aansprakelijk kan houden. In dat geval is uw werknemer de dupe.

Uw werknemer blijft zitten met de financiële gevolgen van letsel of andere schade. Een dergelijk schrijnend geval zorgt bovendien mogelijk voor imagoschade voor uw onderneming. De Bouwend Nederland Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is nu uitgebreid met de rubriek ‘Werknemers Schade Verzekering’ (WSV).

Waarom een WSV?
Een Werknemers Schade Verzekering (WSV) stelt uw werknemer schadeloos wanneer hij/zij financiële schade oploopt door een ongeval tijdens de arbeidstijd, tijdens woon/werkverkeer, bedrijfsuitjes of andere arbeidsgerelateerde situaties. Een werknemer kan proberen deze schade te claimen op u, maar de kans bestaat dat de verzekeraar de claim afwijst, omdat u niet aansprakelijk bent. Een WSV vergoedt de schade van uw werknemer alsof u WEL aansprakelijk en/of zorgplichtig zou zijn. Uw werknemer is zo niet de dupe van een mogelijke discussie.

Wat levert een WSV mij op?
Met de Bouwend Nederland AVB voldoet u aan de eisen die aan u als werkgever worden gesteld vanuit wetgeving, rechtspraak en CAO. De WSV gaat echter verder. De WSV is er voor uw morele aansprakelijkheid als goed werkgever. U ziet immers liever niet dat uw werknemers (of hun nabestaanden) met de pijnlijke financiële gevolgen van een ongeval blijven zitten. In uitspraken van de Hoge Raad en persberichten van vakbonden wordt een dergelijke verzekering vaak als wens uitgesproken om schrijnende gevallen te vermijden.

Met een WSV:

  • zorgt u dat claims van uw werknemers (of hun nabestaanden) niet alleen uit juridisch perspectief worden beoordeeld, maar uit een menselijke, zo u wilt “morele” overweging,
  • voorkomt u onrust op de werkvloer over een toch al pijnlijke zaak,
  • ontstaan er geen negatieve verhalen over uw omgang met uw personeel en nabestaanden.

Wat kost een WSV?
De premie voor de WSV bedraagt 0,10% over uw bedrijfsomzet. Indien u de WSV nu afsluit, heeft u direct dekking, maar betaalt u pas premie vanaf 1 januari 2013. U kunt deze rubriek direct afsluiten door het antwoordformulier in te vullen. Meer weten? Belt u dan voor een afspraak met uw adviseur op telefoonnummer 020 - 301 86 53.


Dit artikel was onderdeel van de Bouw & Infra nieuwsbrief van november 2012 (Editie 6).

Reactie (1)
Toon Spaninks
op woensdag 18 februari 2015 om 16:40
Het gestelde in de eerste alinea is niet juist; op grond van de zorgplicht van 7:611 B.W. is de werkgever juist wel aansprakelijk.
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: