Restschuld nu al aftrekbaar

Geplaatst op : 20 november 2012

Huizenverkopers met een restschuld die is ontstaan op of na 29 oktober 2012, kunnen met terugwerkende kracht de rente en de kosten hiervan fiscaal aftrekken. Dit schrijft minister van Wonen Blok (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Oorspronkelijk zouden huizenbezitters pas de kosten en de rente van een restschuld fiscaal kunnen aftrekken als die was ontstaan vanaf 1 januari 2013. Het zou dan aantrekkelijk zijn om met de verkoop te wachten tot na 1 januari. Starters zijn er daarentegen juist bij gebaat vóór de jaarwisseling een woning te kopen. Voor hen is per 1 januari 2013 een annuïtaire hypotheek verplicht om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dit belangenverschil tussen kopers en verkopers is nu opgelost.

Bij ongeveer 700.000 woningen is de hypotheekschuld op dit moment hoger dan de waarde van het huis. Inmiddels vindt de coalitie dat de rente van een restschuld niet 5 jaar aftrekbaar moet zijn, maar 10 jaar. De kosten van de verlenging worden betaald doordat de overheid een rentemeevaller heeft van 15 miljoen euro door het vrijgeven van levenslooptegoeden.

Bron: Hofstaete Kennisgroep B.V.

Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: