Werkloos zijn wordt groter financieel risico

Geplaatst op : 5 november 2012

Zowel de duur als de hoogte van de WW-uitkeringen worden beperkt in het kabinet Rutte II. Werklozen kunnen er financieel snel op achteruitgaan.

De belangrijkste maatregelen van Rutte II op het gebied van werkloosheid:

  • De duur van de WW wordt verkort van 38 naar 24 maanden. Het tweede jaar ontvangt een werkloze nog maar zeventig procent van het minimumloon.
  • De opbouw van het recht op WW wordt aangepast. De opbouw in de eerste tien jaar is één maand WW-uitkering per gewerkt jaar en daarna een halve maand WW per gewerkt jaar.
  • Voor 55-plussers gaat de inkomensvoorziening voor oudere werklozen (IOW) gelden. Voor deze uitkering hoeven zij niet hun vermogen aan te spreken of eerst hun huis ‘op te eten’. Ook het inkomen van de partner blijft buiten beschouwing. Wel hebben zij een sollicitatieplicht.
  • Een werkzoekende moet na zes maanden al werk onder zijn niveau accepteren. Nu wordt pas na een jaar alle arbeid aangemerkt als passend.
  • De maximale ontslagvergoeding daalt naar een half maandsalaris per dienstjaar, met een maximum van 75.000 euro, tenzij contractueel anders is bepaald./li>
  • Er komt een zogeheten ’transitiebudget’, een vergoeding voor scholing ter hoogte van een kwart maandsalaris per dienstjaar met een maximum van 4 maandsalarissen.

Bron: Hofstaete Kennisgroep B.V.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: