Directeur-Grootaandeelhouder mag pensioen verlagen

Geplaatst op : 1 oktober 2012
U bent directeur-grootaandeelhouder (DGA) en u gaat binnenkort met pensioen? En er zit niet genoeg geld in de (pensioen-) B.V. om het pensioen levenslang uit te keren? Dan maar het pensioen verlagen, want anders is na verloop van tijd het geld op. Helaas: als u dat doet, dan volgen er fiscale sancties in de vorm van extra belasting. Is hier een oplossing voor?

Er komt een bepaling in de fiscale wetgeving die het voor u mogelijk maakt het pensioen eenmalig te verlagen. Dit mag alleen op het moment dat u met pensioen gaat. Aan deze maatregel worden strenge voorwaarden verbonden. Eén hiervan is dat de aanwezige middelen lager moeten zijn dan 75% van de pensioenverplichting.

De maatregel geldt voor alle pensioenen die vanaf 1 januari 2013 ingaan. Is uw pensioen al eerder ingegaan? U kunt dan kijken of u alsnog uw pensioen kunt korten door gebruik te maken van de overgangsmaatregel tot 1 januari 2015.

Met deze maatregel wil het kabinet DGA’s tegemoet komen. Het kabinet erkent dat pensioen-B.V.’s, net als pensioenfondsen, last hebben van tegenvallende beleggingsresultaten en stijgende levensverwachting. Pensioenfondsen mochten al korten. Dat mogen pensioen-B.V.’s straks ook.

Toch is het nog even afwachten hoeveel effect dit in de praktijk zal hebben. Door de strenge voorwaarden is het mogelijk dat dit voor slechts een beperkt aantal DGA’s een oplossing vormt.

Deze maatregel staat in het Belastingplan 2013, openbaar gemaakt op Prinsjesdag. Het Belastingplan 2013 moet nog worden behandeld in de Tweede en Eerste Kamer.

 

Dit artikel was onderdeel van de Zakelijke nieuwsbrief van oktober 2012 (Editie 3)

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: