Starters op de woningmarkt krijgen het moeilijker

Geplaatst op : 1 oktober 2012

Omdat veel huishoudens er volgend jaar op achteruit gaan, wordt het voor starters op de woningmarkt volgend jaar opnieuw minder makkelijk om een hypotheek te krijgen.

Vereniging Eigen Huis (VEH) gaat uit van een ‘flinke daling van de leencapaciteit’. Volgens de belangenorganisatie zal dit de huizenprijzen verder onder druk zetten. In een brandbrief aan de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos schrijft VEH dat voor starters de maximale hypotheek mogelijk zelfs met ‘enkele tienduizenden euro’s’ kan dalen. ‘Concrete cijfers ontbreken nog, maar de eerste indicaties wijzen hierop’, aldus VEH. Andere deskundigen gaan er eveneens van uit dat de leencapaciteit zal afnemen. ‘Het zou naïef zijn te denken dat de geringere koopkracht geen invloed zal hebben’, zegt een ingewijde.

Volgens VEH lopen de financieringsmogelijkheden van huizenkopers nog door meer factoren terug. Zo wordt de maximale ­hypotheek ten opzichte van de woningwaarde in de huidige plannen van het demissionaire kabinet verlaagd van 106% naar 105%.

Bron: Hofstaete Kennisgroep B.V.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: