Nederlandse pensioenfondsen doen het goed

Geplaatst op : 24 september 2012
Nederlandse pensioenfondsen hebben vorig jaar aanmerkelijk betere resultaten gehaald dan vergelijkbare fondsen uit andere landen.

De Nederlandse pensioenfondsen boekten vorig jaar gemiddeld een positief resultaat van ruim 8 procent. Alleen Deense fondsen deden het met ruim 12 procent beter. Uit onderzoek van de OESO blijkt dat de fondsen in de 29 onderzochte landen gemiddeld een negatief rendement van 1,7 procent.

Donderdag maakte de Nederlandsche Bank (DNB) bekend dat de gemiddelde dekkingsgraad (de verhouding tussen het beheerde kapitaal en de pensioenverplichtingen) in augustus is gestegen naar 97 procent ten opzichte van 94 procent in juli. Toezichthouder DNB stel een dekkingsgraad van boven de 100 procent verplicht, vandaar dat er nog steeds dreiging is van het korten van pensioenen. De lage dekkingsgraad heeft met name te maken met de lage rentestand van dit moment.

De totale bezittingen van pensioenfondsen liepen vorig jaar wereldwijd licht op, tot het recordbedrag van ruim 20.000 miljard dollar. Daarmee zijn de verliezen die werden geleden door de financiële crisis van 2008 weer goedgemaakt, concludeert de OESO. Nederland heeft relatief de grootste pensioenfondsen ter wereld.

Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: