Van tien voor twee naar kwart voor drie

Geplaatst op : 3 september 2012
Stuur lager vasthouden verkleint kans op airbagblessures.

Airbags schieten al bij aanrijdingen vanaf 25km per uur los. Dit gebeurt met een snelheid van 300km per uur! Een airbag geeft u vooral bij ernstige ongevallen veel bescherming. Maar bij lichte en gemiddelde ongevallen, loopt u een groter risico dat juist diezelfde airbag u verwondt. Bestuurders houden hier vaak botbreuken en brandwonden aan over.

Achtergrond
De Britse trauma-arts Mark Chong heeft hier onderzoek naar gedaan. In 20% van de gevallen zijn de verwondingen die ontstaan bij een auto-ongeluk, het directe gevolg van het uitklappen van de airbag. De airbag is namelijk een kleine bom die met een snelheid van 300km per uur uitklapt. Doordat de airbag ontwikkeld is voor een man met een gemiddelde lengte, lopen degenen die andere maten hebben extra risico. Denk aan langere, kortere, dikkere of dunnere personen. Ook ouderen die over het algemeen dichter op het stuur zitten, lopen meer risico op verwondingen.

Tips

  • Pak uw stuur lager en zo breed mogelijk vast. Dit betekent dus een kwart-voor-driehouding in plaats van een tien-voor-tweehouding. Zo beperkt u letsel aan armen en polsen.
  • Houdt minimaal 25 cm tussen uw stuur en uw lichaam.
  • Doe altijd uw gordel om, zonder gordel is een airbag levensgevaarlijk!
  • Ook voor de bijrijder een nuttige tip: leg uw voeten niet op het dashboard! Als de airbag uitklapt worden uw benen met 300km per uur omhoog geduwd. Een groot risico op ernstig rugletsel!
Lees meer over:
Delen is niet mogelijk. Wijzig cookie instellingen
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: