Aflossen op uw hypotheek: Verstandig of niet?

Geplaatst op : 11 april 2013
Steeds meer mensen lossen een deel van hun hypotheek tussentijds af. Zo voorkomen ze dat ze aan het einde van de rit een restschuld hebben. Is het voor u ook interessant? Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Graag zetten wij alvast een aantal voor- en nadelen van aflossen op uw hypotheek op een rij.

Wat is aflossen op uw hypotheek?
Als u uw hypotheek aflost, dan gebruikt u een deel van uw spaargeld om uw hypotheek gedeeltelijk af te lossen. U kunt elk jaar een percentage van uw hypotheeklening boetevrij aflossen. Per geldverstrekker kan dit percentage en de voorwaarden verschillen. Let dus altijd goed op wat in uw situatie kan en mag.

Wanneer is aflossen interessant?
In twee situaties kan het interessant voor u zijn om tussentijds af te lossen, namelijk:

 • U heeft geld over op uw spaarrekening dat u niet direct nodig heeft.
  U kunt er dan voor kiezen om dit geld te gebruiken om uw hypotheek gedeeltelijk af te lossen. Uw netto maandlasten gaan daardoor omlaag.

 • U spaart onvoldoende om uw hypotheeklening op de einddatum helemaal af te lossen
  Kunt u aan het einde van de maximale periode voor de hypotheekrenteaftrek (30 jaar) uw hypotheekschuld niet helemaal aflossen? Dan kunt u uw lening meestal gewoon door laten lopen. Alleen mag u de rente die u vanaf dat moment hierover betaalt niet meer aftrekken voor de belasting. Op dat moment gaan uw netto maandlasten dus fors omhoog. Hoeveel uw netto maandlasten omhoog gaan hangt af van het belastingtarief waarin u valt. Om dit te voorkomen, kunt u besluiten nu uw hypotheek tussentijds in gedeelten af te gaan lossen.

De voordelen op een rij
Als u ervoor kiest om uw hypotheek af te lossen, dan heeft dat een aantal voordelen. Let u erop dat deze voordelen misschien niet voor uw situatie gelden.

 • Uw maandlasten gaan omlaag
  U betaalt namelijk geen rente meer over het bedrag dat u aflost. Lost u bijvoorbeeld € 10.000 af en betaalt u een rentepercentage van 5%? Dan bespaart u € 500,- bruto per jaar op de maandlasten. Loopt uw lening nog 20 jaar door, dan bespaart u bruto dus €10.000 aan rentebetaling.
 • U heeft recht op een aanvullende aftrek
  Het kan zijn dat u recht heeft op een lagere bijtelling door een lage of geen eigenwoningschuld. Als de aftrekbare kosten van de hypotheek lager zijn dan de bijtelling uit het eigenwoningforfait, kan het voor u voordelig zijn uw schuld (gedeeltelijk) af te lossen.
 • U kunt uw belastingdruk in box 3 verlagen
  Betaalt u nu belasting in box 3 van de inkomstenbelasting? Dan kunt u dit verlagen door een deel van uw hypotheekschuld af te lossen. Uw vermogen in box 3 gaat dan omlaag, waardoor u minder of geen belasting meer in deze box betaalt. Let u er wel op dat uw hypotheekrenteaftrek ook lager wordt door de aflossing op uw hypotheekschuld!
 • U heeft een lager risico op een restschuld
  Verkoopt u uw huis? Vooral in situaties van gedwongen verkoop (bijvoorbeeld bij een echtscheiding), of als u nu te weinig vermogen opbouwt om uw hypotheekschuld af te betalen loopt u kans om met een flinke restschuld te blijven zitten. Lost u tussentijds (gedeeltelijk) af, dan heeft u minder kans op een restschuld.

En de nadelen
Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen aan het tussentijds aflossen van uw hypotheek. Een aantal voorbeelden leest u hieronder. Maar, misschien gelden deze nadelen niet allemaal voor u.


 • Uw financiële buffer wordt lager
  Houdt u rekening met ongeplande uitgaven als u uw hypotheek aflost. Zoals een kapotte auto of een nieuwe vaatwasser. Op de website van het NIBUD kunt u met de BufferBerekenaar berekenen of uw reservepotje vol genoeg is.
 • U betaalt meer inkomstenbelasting
  Lost u een deel van uw hypotheek af, dan gaat uw hypotheekschuld naar beneden. De rente die u voor uw eigenwoningschuld betaalt, is aftrekbaar van uw inkomen. Als u minder rente kunt aftrekken, gaat uw belastbare inkomen omhoog. Hierdoor betaalt u misschien ook meer inkomstenbelasting.
 • U krijgt een boete van uw hypotheekverstrekker.
  U mag niet zomaar aflossen op uw hypotheeklening. Hiervoor heeft de geldverstrekker een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen. In de meeste gevallen mag u zonder boete 10% per jaar aflossen op uw hypotheeklening. Lost u meer af, dan moet u een boete betalen. Let hier dus goed op. De regels die voor uw hypotheek gelden, staan in uw hypotheekvoorwaarden.

Persoonlijk advies
Uw persoonlijke situatie bepaalt of aflossen op uw hypotheek verstandig is. Wij adviseren u contact op te nemen met een van onze hypotheekadviseurs. Zij kunnen u precies vertellen welke voor- en nadelen voor u gelden. Zo kunt u de juiste keuze maken. Aan een persoonlijk advies zijn advieskosten verbonden. Voordat wij voor u aan de slag gaan krijgt u natuurlijk eerst een prijsopgaaf. Meer weten? Stel uw vraag via ons contactformulier. Een afspraak kunt u maken via 076 531 33 93.


Dit artikel was onderdeel van de algemene nieuwsbrief van Lente 2013 (Editie 1)

Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: