Alleen gevaarlijk werk als je Nederlands goed is

Geplaatst op : 1 april 2013

Werkgevers en vakbonden werken er al jaren aan om de bouw veiliger te maken. Toch blijven bouwplaatsen de gevaarlijkste plekken in Nederland om te werken.

Cijfers liegen er niet om
Het mag bekend zijn dat bouwvakkers meer risico’s lopen tijdens hun werk dan mensen die achter een bureau zitten. Ze werken met grote machines, zware voorwerpen en soms op grote hoogte. Toch is het schrikken als je naar de cijfers kijkt: er vonden de afgelopen 15 jaar 1200 dodelijke ongevallen op de werkplek plaats. Bijna een derde hiervan vond plaats in de bouw, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Slechte beheersing veroorzaakt miscommunicatie
Opvallend is dat miscommunicatie volgens het CBS een belangrijke oorzaak is van veel ongevallen. Op complexe bouwplaatsen met vele partijen is niet altijd duidelijk bij wie de verantwoordelijkheid voor de veiligheid ligt. Daar komt bij dat het aantal buitenlandse werknemers die de Nederlandse taal niet of niet goed genoeg spreken, alleen maar toeneemt.

Geen gevaarlijk werk bij slechte taalvaardigheid
Vanaf 1 juli 2013 mogen buitenlandse werknemers die hier tijdelijk werken geen gevaarlijk werk meer uitvoeren, als hun taalvaardigheid slecht is. De Inspectie SZW controleert of aan de taaleis wordt voldaan. Is dit niet het geval, dan kan zowel de buitenlandse werknemer als de werkgever hier een boete voor krijgen. Het is belangrijk dat in een noodsituatie werknemers goed met elkaar en met de hulpdiensten kunnen communiceren.


Dit artikel was onderdeel van de Bouw & Infra nieuwsbrief van april 2013 (Editie 2).

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: