Contract is contract

Geplaatst op : 10 april 2013
Een sloper schrijft in op een aanbesteding van een sloopproject van een woningvereniging. De opdracht wordt hem gegund. Hij tekent het contract en de champagne wordt ontkurkt. Een mooi succes uiteraard.

Contract is ContractNa de gunning komt die sloper bij mij en vraagt of zijn verzekeringen voldoen aan het contract. Ik bekijk de papieren en kan maar één ding concluderen. Dit gaat helemaal niet goed.

In het contract staan twee dingen die niet kloppen:

  • Hij moet een CAR verzekering sluiten. Waarom? Er zijn geen omringende panden, dus ook geen bestaande eigendommen van de opdrachtgever en buren. Het pand zelf gaat helemaal plat. Een CAR is dus niet nodig. Zonde van het geld.
  • Hij moet een vrijwaring tekenen voor alle schades tijdens het gehele ontwikkelingsproject van deze locatie. Dit betekent: wat er ook gebeurt, hij moet betalen.

En dat kan vergaande consequenties hebben. Stel: Hij heeft alles mooi afgesloten voor het weekend. Hekken van acht meter eromheen. Niemand kan er zomaar in. Toch lukt het vandalen, kinderen misschien, om binnen te komen. Er vindt een ongeval plaats. Wie is hier aansprakelijk? Juist de sloper.

Nog een voorbeeld. Stel iemand van de woningvereniging gaat zelf even kijken. Hij gaat ook weer weg en laat een hek open staan. Wiens probleem is dat? Dat van de sloper. Hij heeft getekend dat hij de woningbouwvereniging voor alles vrijwaart.

Dit zijn risico’s die de sloper helemaal niet wil lopen. En er is nu helemaal niets meer aan te doen. Hij heeft al getekend. Contract is contract. Als ondernemer moet hij dat risico dan maar nemen, zegt hij zelf. Duimen dat het goed afloopt.

Ik vind dit buitengewoon jammer, vooral omdat dit voorkomen had kunnen worden. Vooraf kunnen we contracten beoordelen. Samen met rechtsbijstandverzekeraars maken we een zogeheten ‘legal scan’ van het contract. We halen de, voor onze klanten, zeer ongunstige voorwaarden eruit en helpen het contract opnieuw op te stellen. Het is een oud verhaal en misschien wel een cliché, maar voorkomen is beter dan genezen. Meeùs helpt u daar graag bij.

Leo Wijshoff
Vestigingsmanager Meeùs Heerlen / Parkstad
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: