Een elektrische fiets aanschaffen en verzekeren? Waar moet u op letten?

Geplaatst op : 11 april 2013

Een elektrische fiets is een fiets met een elektrische hulpmotor. De motor neemt het trappen niet van u over, maar biedt trapondersteuning. Deze trapondersteuning start als de fietser de pedalen ronddraait en stopt als de pedalen niet meer ronddraaien. Vooral als er veel kracht nodig is, heeft de fietser veel hulp bij deze ondersteuning. Bijvoorbeeld heuvel op, bij het wegrijden of bij tegenwind. Het is het best te vergelijken met fietsen met de wind in de rug. Natuurlijk kunt u een elektrische fiets bij Meeùs verzekeren

Meeùs fietsverzekeringBij bijna alle elektrische fietsen is de mate van trapondersteuning in te stellen. De beste elektrische fietsen stemmen de ondersteuning af op de kracht die de fietser zelf levert. Verder zijn de fietsen uitgerust als een gewone fiets. Ze rijden ook zonder trapondersteuning comfortabel, maar zijn wel een stuk zwaarder dan een normale fiets.

Aanschaftips

  • Koop een elektrische fiets met een afneembare batterij, zodat u de fiets niet naast een stopcontact hoeft te zetten om hem op te laden. Ook als u langere ritten wilt maken, is een afneembare accu handig. U kunt dan halverwege de accu verwisselen.
  • Hou er bij de aanschaf rekening mee dat u misschien meer gaat fietsen. Als u nu graag een rondje van 40 kilometer fietst, gaat u misschien meer kilometers maken als u eenmaal een fiets met trapondersteuning heeft.
  • Een elektrische fiets is zwaarder dan een normale fiets. Hou er bij het kiezen van de actieradius rekening mee dat een elektrische fiets zwaarder rijdt dan een normale fiets, als de batterij eenmaal leeg is.
  • De mate van trapondersteuning wordt ingeregeld door een sensor. Een bewegingssensor is goedkoper, maar heeft vaak wat meer tijd nodig voor de motor gaat assisteren. Zeker bij het vertrek vergt dit dan veel eigen kracht. Een goede krachtsensor registreert de kracht die de fietser levert. Zo’n krachtsensor is wat duurder, maar werkt sneller en regelt de motorkracht vloeiender.
  • Op een nieuwe fiets wordt garantie gegeven. Hou in de gaten of deze garantie voor de hele fiets geldt, of dat er voor bijvoorbeeld de batterijen een kortere garantieperiode geldt.
  • Als de aanschafprijs van een nieuwe elektrische fiets voor u aan de hoge kant is, is ombouwen misschien een optie. Bedrijven als v-fiets.com en rat-holland.nl leveren ombouwsets om uw fiets om te bouwen tot een elektrische fiets, met bijvoorbeeld een motor op het voorwiel. Deze omgebouwde fietsen worden als een elektrische fiets verzekerd. Ook de fietsverzekering is niet goedkoper dan die van een normale fiets. 

Dit artikel was onderdeel van de algemene nieuwsbrief van Lente 2013 (Editie 1)

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: