Loopt u opdrachten mis zonder ontwerpdekking?

Geplaatst op : 1 april 2013

De laatste maanden nemen opdrachtgevers steeds vaker een ontwerpdekking op in hun bestekseisen. Wat betekent dit voor u? U wilt geen opdrachten mislopen, maar heeft u ook een verzekering nodig die schades door ontwerpfouten dekt?

STABU
STABU heeft een nieuwe standaardtekst opgesteld over de ontwerpdekking. Opdrachtgevers kunnen deze tekst makkelijker opnemen in hun bestekseisen richting de uitvoerende aannemer. Maar is het daarom voor uw bedrijf noodzakelijk om een ontwerpdekking te hebben?

Biedt mijn CAR-verzekering dan geen dekking voor ontwerpschade?
Een veelvoorkomend misverstand is dat schade door ontwerpfouten gedekt zou zijn op de CAR-verzekering. Dit is echter in de meeste gevallen niet juist. Om dekking te hebben op deze verzekering is het uitgangspunt dat “iets moet stuk gaan, dat eerst nog goed was”. Bij een ontwerpfout, maar ook bij verborgen gebreken, is de zaak eigenlijk nooit goed geweest, dus heeft u geen dekking.

Wanneer heb ik een ontwerpdekking nodig?
Ontwerpfouten komen overal voor. Ook bij kleinere werken komt het voor dat de opdrachtgever behalve het uitvoeringsrisico ook het risico voor het ontwerp bij u neerlegt. Als u dit werk aanneemt, loopt u in principe ongelimiteerd ontwerprisico. Maar hoe groot is dit risico? En eist de opdrachtgever dat u een ontwerpdekking afsluit?

Laat u informeren over uw ontwerprisico
Voor elk bedrijf is het ontwerprisico anders. Onderzoek welk risico u loopt en laat u informeren door een adviseur van Meeùs Bouw & Infra. Hij vertelt u graag meer over hoe u het ontwerprisico kunt managen en wat de verzekeringsmogelijkheden zijn.


Dit artikel was onderdeel van de Bouw & Infra nieuwsbrief van april 2013 (Editie 2).

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: