Uitkering bij zwangerschap zzp’er ten onrechte belast

Geplaatst op : 2 augustus 2013

Vrouwelijke zzp’ers hebben tijdens hun zwangerschapsverlof ten onrechte belasting betaald over hun uitkering. Zij kunnen het geld terugvragen.

Dat zegt voorzitter Martien Hermans van belastingadviseursvereniging Noab op grond van een verklaring van de Belastingdienst. Hermans zegt: " Er was voor ons geen onderscheid tussen ziekte en arbeidsongeschiktheid vanwege zwangerschap. Daar blijkt toch enige nuance in te zitten.

Zwangerschap is geen ziekte en er is dan ook geen sprake van een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De fiscus denkt daar eigenlijk precies zo over. Een kennisgroep binnen de Belastingdienst heeft zich op het standpunt gesteld dat er geen grondslag is voor heffing van inkomstenbelasting over zwangerschapsuitkeringen."

Voor zwangere zzp’ers heeft dat grote gevolgen. Volgens de Noab-voorzitter heeft een vrouw met een inkomen van 50.000 euro tijdens haar verlof zo’n 7500 euro te veel aan belasting betaald. Dat geld kan teruggevraagd worden. Voor de belastingaanslagen die al definitief zijn verklaard, kan een ambtshalve verzoek worden gedaan bij een belastinginspecteur om te corrigeren.

Bron: Hofstaete Kennisgroep B.V.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: