Bouwrente blijft aftrekbaar

Geplaatst op : 4 februari 2013

De bouwrente blijft gewoon aftrekbaar onder de nieuwe hypotheekwetgeving die op 1 januari van kracht is geworden. Dat heeft minister Stef Blok van Wonen in de Tweede Kamer geantwoord op vragen van de VVD.

Er was commotie ontstaan over de aftrekbaarheid van de bouwrente. Bouwrente is de rente die een koper betaalt over de periode tussen het aangaan van de koopovereenkomst en het tekenen van de koop- en hypotheekakte bij de notaris.

Consumenten die een nieuwbouwwoning kopen, sluiten met een projectontwikkelaar een koop-aanneemovereenkomst af. Deze overeenkomst bestaat uit twee delen: een koopovereenkomst voor het aanschaffen van de bouwgrond en een aanneemovereenkomst voor het bouwen van de woning. Deze overeenkomsten zijn in feite een lening van de projectontwikkelaar aan de consument. De consument betaalt dan ook rente aan de projectontwikkelaar. Maar de lening wordt niet afgelost.

Volgens de nieuwe hypotheekregels kan een koper alleen in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek als hij de lening wél aflost. In de nieuwe regeling voor hypotheekrenteaftrek is niets geregeld voor de bouwrente. Een koper van een nieuwbouwhuis zou daardoor geen aftrek hebben van de bouwrente.

Minister Blok heeft nu toegezegd dat de bouwrente gewoon aftrekbaar blijft onder de nieuwe hypotheekwetgeving.

Bron: Hofstaete Kennisgroep B.V.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: