AFM: andere regels voor pensioenopbouw

Geplaatst op : 21 januari 2013
Harman Korte, bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat de huidige manier van pensioen opbouwen jongeren benadeelt. Hij zei dat op een pensioencongres van Ernst & Young.

Voor de pensioenopbouw betaalt iedereen hetzelfde percentage van het salaris aan premie. Met die inleg bouwt iedereen ook dezelfde hoeveelheid pensioenrechten op. Dat lijkt logisch, maar werkt ongunstig voor jongeren. De premie-inleg zelf vormt namelijk maar een klein deel van het uiteindelijke pensioen. Het is juist het rendement op die inleg dat de pensioenpot vult. De premie die jongeren betalen blijft lang staan en kan daarom volop renderen. Zo gezien betalen zij eigenlijk te veel aan premie. Ouderen betalen juist te weinig.

De oplossing is bijvoorbeeld dat jongeren minder premie betalen voor hetzelfde pensioen of dat zij hogere rechten opbouwen voor dezelfde premie. Dat laatste heeft de voorkeur van de AFM. De overgang naar deze ‘degressieve’ pensioenopbouw zou volgens Korte geleidelijk moeten plaatsvinden.

Bron: Hofstaete Kennisgroep b.v.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: