NVM: ruim 30% meer verkopen in laatste kwartaal

Geplaatst op : 14 januari 2013

Het laatste kwartaal van 2012 zijn de verkopen op de woningmarkt sterk gestegen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar (voorlopige) analyse van de woningmarkt over het vierde kwartaal van 2012.

Naar schatting werden bijna 34.000 woningen verkocht. Dit is 31,8% meer dan in het derde kwartaal en 13,9% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar daarvoor. Sinds eind 2010 werden niet meer zoveel woningen binnen één kwartaal verkocht.

De invoering van de nieuwe hypotheekregels per 1 januari 2013 heeft veel kopers doen besluiten om in het laatste kwartaal hun slag te slaan. Ze hebben willen profiteren van de gunstige regels en de lagere woonlasten onder het oude regime. In de nieuwe situatie moet een hypotheek namelijk binnen 30 jaar worden afgelost om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, terwijl voorheen 50% aflossingsvrij mocht worden geleend. Om nog van de fiscale voordelen van de oude regeling genieten hebben veel mensen in het laatste kwartaal een woning gekocht. Dat waren vooral starters.

Ger Hukker, voorzitter NVM: “Niet alleen starters hebben eind 2012 hun kans gegrepen. Maar ook doorstromers zijn steeds actiever op de markt. Die profiteren namelijk van het feit dat zij kunnen kopen nu jonge starters hun woning hebben gekocht.”

Bron: Hofstaete Kennisgroep B.V.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: