Snelle registratie autodiefstal

Geplaatst op : 28 januari 2013

Er is een proef van start gegaan met het sneller signaleren van gestolen auto’s. Binnen twee uur na de melding van diefstal van een auto moet het kenteken zowel nationaal als internationaal gesignaleerd staan als gestolen.

In Nederland worden jaarlijks circa 30.000 voertuigen gestolen met een jaarlijkse schadelast van 205 miljoen euro. Ongeveer een derde daarvan wordt teruggevonden. Op dit moment kost het gemiddeld nog vijf dagen voordat de diefstal van een auto staat geregistreerd in het Kentekenregister en het Schengen Informatie Systeem. Maar veel ontvreemde voertuigen zijn al binnen enkele uren het land uit. Op 1 februari begint daarom in de politieregio Brabant Oost een pilot van zes maanden om diefstal sneller te registreren.

De snellere registratie verkort ook de termijn waarin de eigenaar van een gestolen auto of een ander voertuig nog aansprakelijk kan worden gesteld. De eigenaar krijgt binnen een dag een verklaring waarin staat dat het kenteken is ingetrokken en hij niet langer aansprakelijk is. Als de proef een succes is, wordt deze aanpak landelijk ingevoerd. De verwachting is dat er dan landelijk per week tien gestolen voertuigen meer teruggevonden worden dan nu.

Bron: Hofstaete kennisgroep B.V.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: