Blog: Ruim 3 miljoen Nederlanders staan rood tegen onredelijke rentes

Geplaatst op : 25 juli 2013

“Bijna 30% van de Nederlandse consumenten staat (af en toe) rood en vindt dat kennelijk heel normaal.” 30%, dat zijn dus bijna 3 miljoen Nederlanders! Gisteren 24 juli werd ik weer eens geconfronteerd met dit nieuws in de media. “Lekker makkelijk” denkt de consument, zonder rekening te houden met de hoge rentetarieven die banken hiervoor berekenen.

Blog: Ruim 3 miljoen <p><b>Nederlanders staan rood tegen onredelijke rentesEen torenhoge rente: 12 tot 15% rente voor het roodstaan dat is echt niet handig.
Handelsbanken rekenen wel 12 tot 15% voor het roodstaan. Een onredelijke hoge rente die de bank veel geld in het laadje brengt, maar jou uiteindelijk als consument soms niet één maar wel twee keer laat betalen voor een aankoop, het rood staan, je creditkaart, aankopen die je via postorder doet en met winkelpassen van (online) warenhuizen. Allemaal aankopen en leningen met torenhoge rentes! Die echt goedkoper kunnen.

Daarom een voorbeeld van Anneke
Anneke had een roodstand van €7.500,- tegen 12% rente. Over het openstaande bedrag betaalde zij dus €900,- aan rente per jaar.

Hoe kom ik af van die hoge rente dacht ze?
Natuurlijk is het meestal het beste om schulden zo snel mogelijk af te lossen. Maar als dat niet mogelijk is, adviseer ik veel van mijn relaties en zo ook Anneke om hun roodstand of koop of afbetaling om te zetten naar een consumptief krediet. Een consumptief krediet is in de regel bijna de helft goedkoper. Die paar honderd euro die je daarmee bespaart kun je juist in deze tijd wel goed gebruiken.

Oplossing Anneke
Anneke betaalt €900,- per jaar aan rente. Dit zette ze om naar een doorlopend krediet van €7.500,-, (rente bij Meeùs tegen 7%). Daardoor betaalt zij slechts €525,- rente per jaar.

In het voorbeeld betaalt Anneke dus jaarlijks €375 minder aan rente.

Wat zou een doorlopend krediet jou besparen?
Sta jij ook rood of heb je gekocht op afbetaling? Vraag dan vrijblijvend advies voor de omzetting van je leningen.


Frans Willem van Hulst
Adviseur sparen, beleggen en financieringenLees meer over doorlopend krediet of neem vrijblijvend contact op met een adviseur.


* Nederlandse consument: Een kleine schatting van het aantal Nederlandse consumenten. Berekend met cijfers statline van CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: