Fiscale gevolgen hogere pensioenleeftijd

Geplaatst op : 1 maart 2013
Per 1 januari 2014 stijgt de pensioenleeftijd en wordt de fiscale ruimte om pensioen op te bouwen kleiner. Veel pensioenregelingen voldoen hierdoor vanaf 1 januari 2014 niet meer aan de fiscale regels. Ongeveer de helft zal moeten worden aangepast. Geldt dit ook voor uw pensioenregeling? In dit artikel praten wij u bij.

Moet u iets doen?
U ontvangt tijdig bericht, als uw pensioenregeling vanaf 1 januari 2014 fiscaal bovenmatig is. De verzekeraar stuurt dan namelijk dit jaar naar u een voorstel voor aanpassing van de regeling.

Meeùs beoordeelt het voorstel van de verzekeraar, kijkt of hiermee uw pensioenregeling vanaf 1 januari fiscaal voldoet en licht het voorstel aan u toe. Zo weet u wat dit concreet voor u betekent.

Wilt u dat wij samen met u kijken wat voor u en uw werknemers het beste is? Dat kan. Wij geven u graag een advies op maat.

Instemming werknemers nodig
Als u de pensioenregeling aanpast, dan heeft u instemming van uw werknemers nodig, ook als deze aanpassing fiscaal noodzakelijk is. Voor de werknemers gaat het om een verlaging van de toekomstige pensioenopbouw, als aanpassing van de regeling nodig blijkt te zijn.

Meeùs kan u adviseren over en ondersteunen bij het instemmingstraject.

Wat verandert er precies per 1 januari 2014?
De pensioenleeftijd in de fiscale wetgeving gaat naar 67 jaar. Het maximale opbouwpercentage voor middelloon gaat naar 2,15%. Voor eindloon wordt het 1,9%. Hierdoor kan het zijn, dat uw pensioenregeling vanaf 1 januari 2014 niet meer voldoet aan de fiscale regels, als u de regeling niet aanpast.

Overigens mag u de pensioenleeftijd in uw regeling wel op 65 jaar laten staan. Dan gelden de volgende maximale opbouwpercentages: 1,84% voor middelloon en 1,63% voor eindloon.

Nieuwe premiestaffels
Heeft u een beschikbare premieregeling? Dan geldt voor u straks het nieuwe staffelbesluit. Hierin staan de staffels die in 2014 het fiscale maximum vormen. Deze staffels zijn lager dan de huidige. En de leeftijdsgroep 65 tot 67 jaar is toegevoegd.

Bedraagt uw huidige staffel voor elke leeftijdsgroep hooguit 86% van de nieuwe maximale staffels? Dan kan het zijn dat uw pensioenregeling per 1 januari 2014 niet of nauwelijks hoeft te worden aangepast. Bij hogere staffels is de regeling vanaf 1 januari 2014 waarschijnlijk fiscaal bovenmatig.

Vanaf 1 januari 2015 moet elke beschikbare premieregeling voldoen aan netto staffels. Het kan een goed idee zijn om bij aanpassing naar het fiscale maximum, ook meteen aan te passen naar netto staffels.

 

Dit artikel was onderdeel van de HR nieuwsbrief van maart 2013 (Editie 1) 

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: