Weet u alles over de verhoging pensioenleeftijd?

Geplaatst op : 3 mei 2013
Politiek Den Haag is er uit. De AOW-leeftijd gaat omhoog; voorlopig naar 67 jaar. Op zich is dat geen nieuws en werkgevers en werknemers stellen zich er al op in dat pensioen niet meer automatisch gelinked wordt aan 65 jaar.
Maar is dat het dan? Verandert de arbeidsovereenkomst dan ook helemaal vanzelf?
Er verandert niets. Als de werkgever niets verandert in de arbeidsovereenkomst, dan blijft daar de pensioenleeftijd onveranderd op 65 (of misschien staat er nog wel 62). Als de pensioenregeling niet wordt aangepast, keert deze nog steeds vanaf 65 jaar uit..Er ontstaat dan een zogenaamd AOW-gat. Uit zichzelf verandert er niets.

Wie spijkert u bij over de verhoogde AOW-leeftijd?

 

Het raakt u op meer vlakken dan alleen pensioen…
In de arbeidsvoorwaarden komt de leeftijd van 65 op meer plekken terug, dan alleen bij het onderwerp ‘pensioen’. Van vakantiedagen tot en met de ziektekostenverzekering; de leeftijd 65 jaar is vaak verweven in de arbeidsvoorwaarden.

Er zijn volop vragen

Hoe zit dat arbeidsrechtelijk eigenlijk? Kunnen medewerkers claimen dat ze langer mogen doorwerken en wat is het effect op ontslagrecht? Hoe zit het met gezondheid? Statistieken leren ons dat oudere werknemers weliswaar minder vaak verzuimen, maar als ze verzuimen dat het and wel langer is. Ook blijkt het risico van arbeidsongeschiktheid toe te nemen met het stijgen van de leeftijd. Hoe voorkom je als werkgever dat het enige effect van een hogere pensioenleeftijd is dat je werknemers langer doorbetaalt zonder dat er productie tegenover staat? Of proactiever gesteld: hoe gaan werkgevers en werknemers er samen voor zorgen dat er voor oudere werknemers een gezonde werkomgeving ontstaat, waarin je ook op hogere leeftijd een relevante bijdrage aan de organisatie kunt leveren op een plezierige wijze?

Al deze vragen beantwoorden we tijdens het seminar ‘pensioenleeftijd omhoog, wat nu?’

Wij herkennen dat veel van deze praktische vragen leven bij onze klanten. Daarom organiseren wij het seminar ‘Pensioenleeftijd omhoog, wat nu’. De sessies vinden plaatst op 6 juni in Utrecht en op 20 juni in Eindhoven. De locatie en tijd maken wij hier binnenkort bekend. U heeft dan de mogelijkheid om u online voor een van onze seminars aan te melden. Deelname is gratis.

Peter Abelskamp
Directeur Zorg & Inkomen
Unirobe Meeùs Groep BV.
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: