Review: Endomondo loopapp

Geplaatst op : 15 november 2013

Als je op internet zoekt naar hardloopapps kom je al gauw Endomondo tegen. Een app die er goed uitziet en veel positieve reviews krijgt. Maar in mijn vriendenkring wordt de app nauwelijks gebruikt, waarom eigenlijk?

Endomondo loopapp

Endomondo is een alleskunner. Of je nou hardloopt, bokst of aan yoga doet, de app 'does it all’ en wel 'to free your endorphins’. Endomondo is in 2008 opgericht en door de die jaren gegroeid tot een community van 20 miljoen geregistreerde leden.

Terug naar de app zelf. Inloggen is eenvoudig en kan door een account aan te maken of direct met Facebook. De basisversie van de app is gratis en omvat alles wat je nodig hebt om je workout goed vast te leggen. Het startscherm is overzichtelijk en prettig vormgegeven met de bijbehorende kaart onder handbereik. Helemaal goed. Maar er is veel meer te ontdekken waaronder:

Workouts
Niet alleen op de app maar ook op de website vind je heel veel informatie over je workout. De website geeft bovendien allerlei extra's ten opzichte van de app, perfect voor een goede analyse van je loopjes.

Trainingen
Endomondo heeft een sectie met trainingen variërend van een vijf kilometer doelstelling tot en met een hele marathon. Ook hier is de samenwerking tussen website en app heel goed geregeld: het loopt naadloos in elkaar over.

Challenges
Je kunt inschrijven op diverse challenges die door gebruikers zelf worden aangemaakt. Dat maakt het allemaal wel wat persoonlijker maar, vanwege de vele sporten, ook wel wat onoverzichtelijk. Ik mis hier een goede zoekfunctie. En leuke challenges, maar die kan ik natuurlijk ook zelf starten.

Routes
De app maakt het heel makkelijk om vooraf bepaalde routes te volgen. Op het startscherm van je telefoon worden ze getoond, naast tijd en afstand. Je kunt eigen routes maken maar je kunt ook andermans routes volgen. Er is geen turn-by-turnnavigatie. Dus deze feature is meer voor fietsers met de telefoon op het stuur, dan voor lopers met de telefoon op de arm of in een buidel. Maar leuk is het wel!

Fitnesstest
De app biedt standaard een aantal tests waarmee je kunt bepalen hoe fit je bent. Bijvoorbeeld een 1500 meter-test of de Coopertest die we nog kennen van de middelbare school. Na afloop geeft de app je een beoordeling van je prestatie met een analyse en een heuse score.

Social en peer benchmark
Naast de gebruikelijke socials als Facebook en Twitter kan je ook binnen de app connecten met vrienden. Als premium lid kan je op de website diverse vergelijkingen maken ten opzichte van de overige twintig miljoen Endomondo leden. Erg fraaie opties die ik met name in relatie tot vrienden interessant vind.

Kosten
De basisversie van de app is gratis. Prima om het een tijdje uit te proberen. Maar al gauw wil je geen reclame meer (die is echt heel hinderlijk aanwezig) en ook gebruik maken van de extra functies. Dat kan inapp voor ongeveer 2,70 euro per maand of 18 euro per jaar. Los daarvan kan je een pro variant van de app kopen. Die biedt extra functionaliteit en een technisch betere performance, waar voor je geld.

Samengevat
Als je een uitgebreide tool wilt en meer dan alleen hardlopen wilt loggen, is Endomondo een prima alternatief. Als premium lid biedt de app echt waar voor z’n geld, zeker als je weet dat de functionaliteiten regelmatig worden verbeterd en uitgebreid. Als je daarentegen geen premium lid wilt worden zijn er betere alternatieven. Vooral omdat de reclame in de gratis variant erg irritant is.

De gratis versie doet helaas geen recht aan de betaalde versie. En daar is ook direct het antwoord op de vraag waarom Endomondo niet groot is in mijn vriendenkring. We haken af in de gratis versie zonder de betaalde te leren kennen. Jammer…

Endomondo, voor Iphone, Android, Windows, Blackberry en Symbian
Prijs van de app: gratis, pro versie 4,49 euro. Kosten per maand 2,70 euro of 18 euro per jaar.

Joris Boeren

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: