Blog: Aannemer - bouw niet klakkeloos wat neer

Geplaatst op : 28 oktober 2013

U krijgt een opdracht van de gemeente om op een parkeerdek een bitumen laag, isolatie, zandcunet en bestrating aan te leggen. Niet helemaal zeker van de constructietekeningen en na een waarschuwing richting uw opdrachtgever gaat u toch aan de slag. Na een korte periode, zoals u zelf vooraf al voorspelde, ontstaat er schade: meer dan een miljoen euro! En u wordt ervoor aansprakelijk gesteld…

AannemerHet overkwam een van onze klanten. Een aannemer kreeg de opdracht van de gemeente om een bestrating aan te leggen op een parkeerdek. De aannemer bekeek het bestek en de bouwtekeningen. Een zeer belangrijke vraag (met eventuele grote gevolgen) stak op: Is dit wel waterdicht? Hij vroeg een onafhankelijk constructie- en adviesbureau om naar de bouwtekeningen te kijken. Zijn vermoeden werd bevestigd. De aannemer vroeg het adviesbureau een detailtekening te maken van de constructie en legde deze voor aan zijn opdrachtgever.

Opdrachtgever sloeg het advies in de wind
Onze klant en aannemer liet de detailtekening aan zijn opdrachtgever zien. Hij wilde niet garant staan voor de risico’s die de tekortkoming in de bouwconstructie met zich meebracht. De architect en constructeur (in opdracht van gemeente en woningvereniging) hadden zich 'vermeten / verkeken' in de tekening, wat leidde tot een constructieve fout. Het risico op doorlekken van regenwater naar onderliggende verdiepingen was te groot. De opdrachtgever had zoveel haast met de start van de bouw (daarnaast overstegen de projectkosten het budget), dat hij de klant schriftelijk vrijwaarde van alle vervolgacties tegen hem bij lekkages en hem vriendelijk verzocht om zich met zijn eigen werk bezig te houden. Daarnaast kon de garantieclausule van de aannemer vervallen.

Aansprakelijkheidsschade: meer dan een miljoen Euro!
Wat de klant voorspelde, gebeurt. Na een paar heftige regenbuien ontstond er een behoorlijke waterschade. De constructieve aanpassingen voor het oplossen van het probleem kostten uiteindelijk meer dan een miljoen Euro. De opdrachtgever vergat voor het gemak de waarschuwing van de aannemer en stelde hem voor het volledige bedrag aansprakelijk. Hier kwam de oplettendheid van de aannemer en mijn advies om de hoek kijken. Ik bekeek samen met de klant naar de aansprakelijkheidsstelling. Door zijn wijze van handelen, hebben we een goed dossier opgebouwd. De klant is uiteindelijk niet aansprakelijk voor de geleden schade.

Dit kan u ook gebeuren
Constructeur en architecten zijn ook mensen en kunnen ook fouten maken. Gebruik uw kennis en ervaring ('goed huisvaderschap') om te voorkomen dat u wél die een miljoen Euro aansprakelijkheid voor uw kiezen krijgt. Bekijk uw bestek en bouwtekeningen goed voor u aan een opdracht start en een contract ondertekend. Rijzen er daarnaast vragen over het bestek, aanbesteding of contractuele aansprakelijkheid etc. dan zijn wij graag bereid u hierin te steunen.

Leo Wijshoff
Vestigingsmanager Heerlen en Specialist Bouw & Infra

Lees meer over:
Reactie (1)
Nico Van Nus
op vrijdag 1 november 2013 om 09:40
Herkenbaar Leo. Ik vrees dat het vaker andersom werkt: de waarschuwingsplicht van de aannemer wordt zo opgerekt dat hij impliciet en onbetaald ontwerprol krijgt
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: