Blog: TSC Amsterdam Marathon, de tweede marathon in mijn leven

Geplaatst op : 29 oktober 2013

Het is 20 oktober 2013. Vandaag loop ik voor de tweede keer in mijn leven een marathon. Na een lange, lange voorbereiding is het zover.

Foto Groningen 4 Mijl - 13-10-20134.00 uur en klaarwakker
Ik heb de wekker gezet op 05.30 uur maar om 04.00 uur ben ik al klaarwakker. Ik besluit naar de woonkamer te gaan en het voetballen van een paar uur geleden te bekijken. Om 5.15 eet ik drie boterhammen op drink een halve liter sportdrank en een mok thee. Om 06.15 uur stap ik in de auto en rij van Groningen naar Amsterdam.

Spanning op de gezichten
Ik zet mijn auto achter de VU neer in de wijk Buitenveldert. Hier vandaan is het ongeveer 10 minuten lopen naar het Olympisch Stadion. Bij het Olympisch Stadion is het al redelijk druk. Er zijn veel nationaliteiten aanwezig. De spanning is bij veel mensen zichtbaar ook bij mijzelf. Om 09.00 uur loop ik het stadion binnen om me voor te bereiden. Bel nog met thuis om te zeggen dat alles prima gaat en er veel zin in heb. Even de spieren los maken met een aantal rek- en strekoefeningen. Om half tien wordt het startschot gegeven en ongeveer 14.000 lopers gaan 42.195 meter hardlopen.

Goede start
Ik word ingehaald door veel mensen, maar ik laat me niet gek maken. Ik wil een tempo lopen tussen 10,5 en 11 km per uur. Dit lukt mij ook prima. Ik voel me vanaf de eerste minuut goed. Ik passeer na een kleine 2 uur de boog van de 21,1 km (halve marathon) en zie dat mijn tijd ruim binnen de 2 uur is. Ik krijg het gevoel dat ik misschien nu al wel binnen de 4 uur kan finishen. Na 30 km wordt dit gevoel nogmaals bevestigd. Mijn tussentijd ligt dan onder de 2 uur 50.

Beetje misselijk
Helaas protesteert mijn maag bij het passeren van de 33km. Ik moet wandelen anders gaat het mis. Na een kilometer wandelen, is de misselijkheid weg en ga ik weer lopen, tot aan de 38 km. Hier speelt de misselijkheid weer een rol. Maar weer een kilometer wandelen. Na een paar bekers water bij een waterpost voel ik me weer goed. Nog een stukje, denk ik. De benen zijn verzuurd en doen pijn. Niet zeuren, denk ik, doorgaan!!!! Hier train je voor. Door het Vondelpark heen. Je ziet dat het erg druk wordt en de mensen aan de kant schreeuwen je naam en zeggen dat het nog maar een stukje is… Uit het Vondelpark gekomen zie ik de boog van 41 km staan…..ff een stukje aanzetten. Eindelijk het Olympisch Stadion is weer in zicht.

Doel behaald!
Op het moment dat ik het stadion binnenloop, voel je de rillingen over je lijf. Het is gelukt! Ik kijk naar de tijd en zie dat ik net boven de 4 uur loop. Mijn streeftijd heb ik gehaald ( 4 uur 15 minuten)! Uiteindelijk komt mijn tijd uit op 4 uur 4 minuten en 54 seconden. Trots neem ik mijn medaille in ontvangst en zoek de uitgang op.

Dit was het weer…
Pff, dit was het weer, maar volgend jaar wil ik weer een marathon lopen. Dan onder 4 uur. Op naar de auto en naar mijn vertrouwde Groningen waar mijn gezin op me wacht. Om half tien vallen mijn ogen dicht. Tijd om deze rijke ervaring in mijn zak te steken. Morgen is het vroeg dag. Dan wacht de rit naar Breda op mij.

Mick de Haan

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: