Minder mensen ziek door het werk

Geplaatst op : 31 oktober 2013

Het aantal mensen dat door het werk ziek is geworden, is vorig jaar gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de Kerncijfers Beroepsziekten 2013 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten van het AMC.

Het aantal meldingen van zogenoemde beroepsziekten kwam in 2012 uit op 266 per 100.000 werknemers, dat is lager dan in 2011 en evenveel als in 2010. De meeste meldingen komen van mensen boven de 45 jaar. Zes op de tien meldingen gaan over tijdelijke arbeidsongeschiktheid, 5 procent van de mensen die zich ziek melden, is blijvend arbeidsongeschikt.

De meeste klachten zijn van psychische aard en komen vooral voor in het onderwijs. Op de tweede plek staan aandoeningen aan de houding en het bewegingsapparaat. Deze doen zich vooral voor in de bouw, vervoer en opslag en industrie. Een beroepsziekte is een door de arts vastgestelde aandoening waarvan duidelijk is dat het door het werk komt.

Hoewel het prettig is dat het aantal mensen met een beroepsziekte daalt, ziet Meeùs nog voldoende kansen om het aantal verder te verlagen. Naast de al aanwezige morele verantwoordelijkheid krijgen werkgevers ook steeds meer de financiële verantwoordelijkheid voor verzuim en arbeidsongeschiktheid. Investeren in preventie en begeleiden van zieken is nu niet alleen een teken van goed werkgeverschap; het leidt tevens tot kostenbeheersing.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: