Review: Strava loopapp

Geplaatst op : 3 oktober 2013

Mijn uit de hand gelopen hobby…
Sinds mijn verhuizing naar een van de buitenwijken van Amsterdam, enkele jaren geleden, ben ik regelmatig gaan hardlopen. In de omgeving van mijn woonplaats, maar ook maandelijks een georganiseerd 'loopje'. En dat dan ergens tussen mijn familie en werk door.

StravaVooral in het begin moest ik erg wennen aan hardlopen, het was een 'moetje' van de dokter en kostte me veel moeite en aandacht. Maar dankzij wekelijkse looptraining en het ontdekken van 'trail-running' in de natuur is het een prettige, milde verslaving geworden.

Ik ben fanatiek maar geen fanaat, loop puur op gevoel en houd hartslag noch tijd in de gaten. Ik concentreer op wat mijn lijf me zegt en kijk pas aan het eind van elke training op de klok, en tegenwoordig op de app.

Sinds ik hardloop, volg ik de prestaties van mijn vrienden via Facebook. Pas deelde een vriend een activiteit via de app Strava, wat mijn interesse in die app opwekte. Erg leuk is namelijk wat Strava zelf 'social fitness' noemt: de manier waarop de tool kameraadschap en een vriendelijke competitie toevoegt aan je doorgaans eenzame training.

 • Challenges, groepen en segmenten
  Zo kan je bijvoorbeeld deelnemen aan 'challenges' van Strava, zoals het lopen van een bepaald aantal kilometers in een maand.
 • Lopersgroepen
  Ook zijn er lopersgroepen waar je lid van kunt worden. Je kent de mensen misschien (nog) niet maar het is leuk om bijvoorbeeld in dezelfde omgeving elkaar een beetje (digitaal) in de gaten te houden.
 • Segmenten
  En dan de segmenten, een functie waar Strava je prestatie op een bepaalde route vergelijkt met die van andere Stravagebruikers. Behalve hardlopen, hoefde ik niets meer te doen, na afloop van mijn training was ik automatisch in de ranking opgenomen: de derde plaats!
 • Overige functies
  Strava is een complete hardlooptool voor op je smartphone. Het registreert tijd, afstand, gemiddelden en heeft een bijna schermvullende kaart wat ik vooral in het bos erg handig vind. Maar er zijn meer tools die dat kunnen, en vaak ook in een betere vormgeving. Vooral het 'home' scherm van Strava, waar je de training start, vind ik maar zozo.

Fijne website
De website die bij de app hoort, is geweldig. Al je trainingen en informatie van de app vind je er terug. Je eigen loopjes, die van je groep en/of vrienden, segmenten. Alles is overzichtelijk en altijd kan je de prestaties van anderen bekijken en vergelijken.

Gratis/premium
De basis van Strava is gratis. Maar als je 'Premium' lid wordt, krijg je meer informatie over je prestaties in een mooie grafische presentatie, en allerlei extra's zoals de mogelijkheid je routes te exporteren. Ik ben daar eerlijk gezegd nauwelijks mee bezig maar ken genoeg lopers die hun vingers aflikken bij de uitgebreide mogelijkheden van het premiumabonnement.

Precies goed
Op de een of andere manier weet Strava bij mij precies de juiste 'toon' te vinden die motiveert en niet afschrikt. Geen berichten midden in de nacht op mijn iPhone als 'time for a new workout!' of 'now beat your personal record' maar een vriendelijk mailtje als ik een doel of persoonlijk record heb gehaald. En die motiverende connectie met de buitenwereld: vol bekende en onbekende medelopers. Een aanrader, deze app.

STRAVA, voor Iphone, Android en Garmin devices.
Gratis basisversie en een premium versie kost ongeveer  € 45,-.

Joris Boeren
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: