Dam tot Damloop: Ik liep nog nooit zó ver

Geplaatst op : 26 september 2013

'Je krijgt in het begin meteen De IJtunnel en die is zwaar', zei een ervaren damloper. Zal wel meevallen, dacht ik nog. Maar hij had gelijk. Duizenden lopers halen alle zuurstof uit de schaarse lucht. Ik hijg en ik zweet, en we zijn pas 2 kilometer onderweg.

Dam tot Damloop10 Engelse mijl, ofwel 16 kilometer en een beetje. Ik heb nog nooit zo ver gelopen. De laatste paar weken heb ik het trainingsgemiddelde opgevoerd van tweemaal tot driemaal per week. Het ging goed. M'n snelheid ging omhoog en de vermoeidheid sloeg pas na een uur lopen toe. Die Dam tot Damloop moet lukken.

Opgezweept door duizenden mensen langs de kant, DJ's, bandjes en verkoelende tuinsproeiers vervolg ik mijn weg. Zodra ik de 8 kilometer passeer ben ik over de helft, hou ik mezelf voor. Nog even doorzetten. Het gaat redelijk. Het is benauwd, erg benauwd. Gelukkig zijn er voldoende drankposten. Na de 8 kilometer is de 10 Kilometer mijn volgende mikpunt. Dan nog maar een klein stukje. Opeens wordt het echt zwaar. Ik kom niet meer vooruit. Bij 13 kilometer ben ik volledig kapot, maar ik moet door. Ik ben er toch bijna? Maar waarom moet ik door? Wie heeft ooit verzonnen dat je door moet gaan? Ik twijfel, ik wil toegeven aan m'n vermoeidheid. Ga door! Ik ga door.

De finish komt steeds dichterbij. Ik zie een grote opblaasboog. Dat is niet de finish, weet ik uit ervaring. Deze boog staat op 1 kilometer voor de finish, om ons te foppen. Je denkt dat je er bent, je geeft het laatste wat je hebt en dan moet je nog een stukje. Ik trap er niet in en strompel gestaag verder. De orkestjes en het cafépubliek hoor ik allang niet meer. De mensen langs de dranghekken zie ik niet. Ik zie alleen de finish, ver voor me uit. Ik wil nu echt stoppen. Nog maar een paar meter. De eindstreep. Gehaald. Viel eigenlijk best wel mee, 10 mijl hardlopen.

Grappig hoe snel je de ontberingen vergeet. Volgende keer weer. Ik ben erbij.

Tino Boersen

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: