Blog: Hoe zit het met uw aansprakelijkheid op een nieuw bouwproject?

Geplaatst op : 26 september 2013

Start u een nieuw bouwproject, dan is belangrijk dat u vooraf goed regelt welke aansprakelijkheden wel en niet voor uw rekening komen. Bakent u uw aansprakelijkheden wel goed af bij het afsluiten van een bouwcontract?  Bij het aannemen van een project kan dit bij schade vervelende situaties opleveren. Ik schreef hier al eerder over in mijn blogpost ‘contract is contract’.

AansprakelijkheidOnze ervaringen met contractvormen voor de bouwsector
Als landelijke tussenpersoon werken wij veel samen met de algehele bouwsector. Mede door onze jarenlange ervaringen hebben wij een bijdrage kunnen leveren aan het opstellen van contractvormen voor de bouwsector en dan met name het deel ‘aansprakelijkheid’ en ‘CAR’. Door de jaren heen komen wij niet kloppende zaken tegen in contracten.

Hier gaat het mis: een verzekering die niet nodig is

  • Een gerenommeerde sloper dient een project tot en met de fundering te slopen. De opdrachtgever eist een aansprakelijkheid- én CAR verzekering. Juist dat laatste slaat de plank volledig mis in deze situatie. Er zijn namelijk geen aangrenzende panden of eigendommen die blijven staan. Helaas had de sloper de aanbesteding gewonnen waarvan een van de eisen die CAR-polis was. Hij ontkwam er niet meer aan een dure onnodige polis te sluiten….

Hier gaat het mis: te hoge verzekerde som

  • Een aannemer doet voor een opdrachtgever een interne verbouwing van € 300.000,00. In het bestek stond dat er een CAR en aansprakelijkheidsverzekering met een bedrag van € 3.000.000,00 gesloten moest worden voor het werk. Dat is natuurlijk te hoog omdat het werk maar € 300.000,00 bedroeg. Natuurlijk helpen wij de klant om aan de opdrachtgever aan te geven dat het verzekerde bedrag op de aansprakelijkheidsverzekering ruim voldoende is (in dit geval € 5.000.000,00) en dat daarnaast een CAR van € 300.000,00 voor het werk gesloten wordt maar een ruime dekking voor de bestaande eigendommen van de opdrachtgever.

Kijk naar de aansprakelijkheid vóór een bouwproject
Wij helpen u graag bij het beoordelen van uw contractsituatie. Wij kijken met u mee naar de verzekeringsparagraaf en de verdeling van de aansprakelijkheid voor de start van een project. Mochten daar onverhoopt veel te zware aansprakelijkheden in zitten dan helpen wij u graag met de benodigde input om ‘de scherpe kantjes’ ervan af te halen.

Geschreven door Leo Wijshoff
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: