Cybercrime

Geplaatst op : 4 september 2013

Een datalek: persoonsgegevens liggen op straat. U bent al verplicht om veiligheidsmaatregelen te treffen. Nu heeft staatssecretaris Teeven ook een wetsvoorstel ingediend om het verplicht te maken dat u het datalek meldt. Een maximale boete van € 450.000,- wil hij erop zetten als u dit niet doet. Waarom precies? En wat betekent dit voor u?

BankpasWat is een datalek?
Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken worden verplicht om datalekken te melden bij het College bescherming persoonsgegevens. Van een datalek is sprake als persoonsgegevens naar buiten gelekt zijn of kunnen zijn. Een bedrijf moet dit wel melden als redelijkerwijs kan worden aangenomen dat het datalek leidt tot een aanmerkelijke kans op verlies of onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens. Voor zover een datalek kan leiden tot aantasting van de persoonlijke levenssfeer, bestaat er daarnaast de verplichting om melding te doen aan de betrokken individuen.

Cybercriminaliteit
Een op de drie bedrijven heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een vorm van criminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek door het Financiële Dagblad. Het gaat vooral om diefstal en ontvangen neprekeningen. Ook cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. Daarbij gaat het voornamelijk om computervirussen. Vooral de zakelijke dienstverleners hebben hier last van gehad. Dat leidt er ook toe dat steeds meer ondernemingen zich hiertegen verzekeren.

Wij helpen bij datarisico's
Het vervelende bij cybercriminaliteit is dat incidenten kunnen leiden tot een opeenvolging van schades. Bijvoorbeeld verlies van inkomen, verlies van vertrouwen, reputatie en claims van anderen. Wij kunnen u helpen bij het beperken van de risico's door het nemen van maatregelen en met het kiezen van de juiste verzekering.


Neem nu contact met ons op

Dit artikel is onderdeel van de zakelijke nieuwsbrief van september 2013 (Editie 1).

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: