Mkb'ers naar de rechter voor woekerkrediet

Geplaatst op : 14 april 2014

Mkb-bedrijven die afgelopen jaren door hun bank een woekerkrediet kregen geadviseerd, gaan de banken gezamenlijk voor de rechter slepen.

Veel agrariërs en binnenvaartschippers kregen afgelopen jaren het advies van hun bank om naast hun bedrijfskrediet een renteswap aan te schaffen. Dat betreft een complex financieel product waarmee zij hun lening volgens de bank konden beschermen tegen een onverhoopt stijgende rente.

Maar toen de rente niet steeg maar juist daalde, bleken deze producten plotseling zeer risicovol. In plaats van compensatie voor de rentestijging staan de ondernemers nu opeens voor tonnen extra in het krijt. Over deze risico’s hebben de banken nooit iets gemeld.

Voor tienduizenden ondernemers hangen die renteswaps als een molensteen om hun nek. Hun totale schade wordt momenteel geschat op zo’n 4 miljard euro. Twee weken geleden besliste de rechtbank in Den Bosch dat een melkveehouder de schade van een kwart miljoen euro voor zijn renteswap maar gedeeltelijk hoeft te betalen aan de Rabobank. De bank had volgens de rechter onvoldoende gewezen op de risico’s van het product.

Bron: FTP Communicatie

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: