Adviseur Jeroen Wolterbeek over de mogelijk grootste hack tot nu

Geplaatst op : 6 augustus 2014

Russische hackers maakten 1,2 miljard gebruikersnamen, wachtwoorden en 500 miljoen e-mailadressen buit. Het gaat om gegevens van 420.000 websites. De roof wordt nu al de grootste cybercrime zaak tot nu genoemd (nytimes.com). Jeroen Wolterbeek, adviseur cybercrime vertelt meer over de gevolgen van deze grote diefstal.

Adviseur Jeroen Wolterbeek over de mogelijk grootste hack tot nu

Acuut actie ondernemen vaak niet mogelijk
Pas als bekend is wat er gestolen is en hoe het is gebeurd, kan een onderneming zelf of met specialisten het lek dichten en de beveiliging aanscherpen. In dit geval zullen de meeste ondernemers niet weten dat er is ingebroken. Er is niemand die hun actief informeert. Om wat voor lek gaat het? In software voor webwinkels? Bij providers? Je moet het weten voordat je actie kunt ondernemen. Daarom werkt Meeùs nu samen met WhiteHat Security. Zij kunnen infrastructuren continue monitoren op zwakheden en direct actief klanten informeren over lekken en hoe verder te handelen.

Tijdelijke bedrijfsstilstand
Bedrijven die al wel op de hoogte zijn kunnen nu actie ondernemen. Deze actie zorgt in het uiterste geval voor het tijdelijk stilleggen van het bedrijf. Werknemers, klanten en partners dienen zo goed mogelijk geïnformeerd te worden over het probleem en geadviseerd worden over de tegenmaatregelen. Al deze acties kan een bedrijf alleen ondernemen als hij weet wat de oorzaak is van het lek. Het inschakelen van een ervaren specialist versnelt dit proces.

Het risico om gepakt te worden is klein
Jeroen Wolterbeek: “Het risico om als cybercrimineel gepakt te worden is heel klein. Op het internet ben je met diverse technologieën “onzichtbaar” te maken. Strafrechtelijke actie tegen cybercriminelen is moeilijk door de landsgrenzen, het mogelijk ontbreken van uitleveringsverdragen of de gewoontes en geslotenheid van bepaalde landen die opsporing bemoeilijken. Ideaal voor deze criminelen: Stelen over de grens zonder deze fysiek over te steken en een kleine pakkans.”

Verklein het risico
Alle maatregelen kosten tijd en tijd is geld. Daarom een aantal tips om te het risico dat u dit overkomt te verkleinen.

  • Weet hoe het IT landschap van uw bedrijf eruit ziet om uitzonderlijke dingen te kunnen ontdekken.
  • Zet ook in op de monitoring van systemen in plaats van alleen periodieke controle.
  • Probeer het niet alleen op te lossen, maar schakel hulp in. De kennis van anderen brengt u snel een stuk verder.
  • Train uw medewerkers over hoe zij zich persoonlijk en zakelijk kunnen beschermen tegen cybercriminelen.

Hoe veilig bent u?
Dit is de grootste maar zeker niet de laatste hack. Hoe veilig bent u tegen “cybercriminelen”? Graag denken wij met u mee over dit onderwerp.

Interessante artikelen voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: