Adviseur Jochum Zijlstra: "Het pensioen kan nu wel eens flink tegenvallen"

Geplaatst op : 6 augustus 2014

“Door het introduceren van extra beleggingsmogelijkheden na pensioeningang neemt naar verwachting de complexiteit van de pensioenuitvoering toe” (aegon.nl). Jochum Zijlstra, pensioenspecialist vertelt wat deze mogelijkheden betekenen voor de beschikbare premieregeling.

Adviseur Jochum Zijlstra: 'Het pensioen kan nu wel eens flink tegenvallen'

Onze levensverwachting wordt steeds langer
Jochum Zijlstra: “Het is algemeen bekend dat onze levensverwachting steeds langer wordt. Vanaf de pensioenleeftijd van 67 jaar is de gemiddelde levensverwachting nog zo’n 17 jaar. Pensioen is daarom een kwestie van verantwoord beleggen en rekening houden met de lange termijn. Voor een werknemer van 40 geldt dat er 27 jaar wordt gespaard en daarna 17 jaar ontspaard. Logisch is dan een beleggingsstrategie te ontwikkelen die is gebaseerd op 44 jaar en niet op 27 jaar.

Het pensioen kan wel eens flink tegenvallen
Bij een beschikbare premieregeling wordt uw opgebouwde pensioenkapitaal op pensioendatum omgezet in een vaste pensioenuitkering tegen de dan geldende rentestand. Het grote nadeel hiervan is dat de rente op uw pensioendatum weleens flink kan tegenvallen. En dat is niet alles, ook uw beleggingshorizon en strategie wordt fors beperkt. De pensioenbeleggingen moeten namelijk verplicht worden verkocht op uw pensioendatum.

Hopelijk snel meer logica in beschikbare premieregeling
Tot dusverre was onze wetgever erg star over het verplicht verkopen van het pensioenkapitaal op de pensioendatum. Het introduceren van extra beleggingsmogelijkheden zou een enorme verbetering van beschikbare premieregelingen kunnen betekenen en daarmee een hoger pensioen voor de werknemer. Op dit moment loopt er een onderzoek naar mogelijke verbeteringen. Wij houden u in elk geval op de hoogte.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reactie (1)
Ron van Putten B Ec
op dinsdag 30 september 2014 om 16:55
Hoewel de voorgestelde wijziging een ernstige verbetering kan inhouden is het wachten op een wijziging die de zaken makkelijker maakt.
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: